WordPress hakukoneoptimointi

WordPress HakukoneoptimointiWordPress hakukoneoptimointi on tärkeä toimenpide hakukoneystävällisten sivujen toteuttamikseksi ja näkyvyyden saamiseksi hakukoneissa. WordPress -sivuille on mahdollista asentaa lisäosia, jotka helpottavat  hakukoneoptimointia. Suosituin ja paras hakukonelisäosa tällä hetkellä on WordPress SEO by Yoast, johon myös keskitytään tässä oppaassa. WordPress SEO by Yoast -lisäosalla on reilusti yli miljoona aktiivista käyttäjää. WordPress hakukoneoptimointi toteutetaan aivan samoin ja yhtäläisin periaattein kuin minkä tahansa kotisivujen hakukoneoptimointi, siksi kannattaa lukea myös Kotisivujen Hakukoneoptimointi -opas.

WordPress SEO by Yoast hakukoneoptimointi -lisäosa sisältää paljon eri optimointiin liittyviä ominaisuuksia ja asetuksia. Suurin osa lisäosan asetuksista ovat jo oletuksena optimaaliset, joten pitääksemme ohjeistuksen mahdollisimman selkeänä, keskitytään tässä olennaisimpaan lähinnä sisällöntuottajan näkökulmasta.

WordPress SEO by Yoast -lisäosa asennetaan oletuksena kaikille Kotisivupalvelun toteuttamille kotisivuille.

Jos tarvitset apua kotisivujesi hakukoneoptimointiin tai lisäosan asentamiseen, ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten saisimme sivuillesi parempaa näkyvyyttä.

WordPress Hakukoneoptimointi -lisäosan hallinta

Kun WordPress hakukoneoptimointi -lisäosa on kotisivuilla asennettuna ja aktiivinen, ilmaantuu Sivut sekä Artikkelit pääsivuille omat hakukoneoptimointi sarakkeet. Samoin itse sivujen muokkaustilassa on lisäkohta WordPress SEO by Yoast.

Päänäkymässä tarkistat kätevästi yksittäisen sivun Title otsikon, sivun kuvauksen ja avainsanan. Arvosana -sarake kertoo värein kuinka hyvin sivusto on optimointi ks. Avainsanalle.

  • Harmaa = sivua ei vielä optimointu
  • Punainen = vielä on paljon tehtävää optimoinnin suhteen
  • Keltainen = kohtalainen, mutta parantamisen varaa löytyy
  • Vihreä = optimointi onnistunut hyvin

SEO by Yoast - Hakukoneoptimointi

 

Kun menet sivun tai artikkelin muokkaus sivulle, löytyy sisältöalueen alapuolelta oma hakukoneoptimointi -osio otsikolla ”WordPress SEO by Yoast”.

WordPress hakukoneoptimointi

Yleiset tiedot  (General -välilehti)

Snippet Preview = Tältä kyseinen sivu näyttää hakukonetuloksessa. Ylimpänä otsikkona SEO Title eli sivun otsikko. Otsikon alapuolella sivun URL-osoite ja tämän jälkeen sivun kuvaus, eli Meta Description.

Focus Keyword = Lisää tähän sivun tärkein avainsana/hakutermi. Lisäosa vertaa ks. avainsanaa otsikkoon, kuvaukseen, sivun URL -osoitteeseen, leipätekstin otsikkoon sekä väliotsikoihin ja itse leipätekstiin.

Huomio! Lisäosa ei ymmärrä sanan eri muotoja, joten avainsanatiheyteen ja muihin kannattaa suhtautua varauksella. Google ymmärtää sanojen eri muotoja ja osaa yhdistää synonyymejä, kuten kotisivut ja nettisivut. Kuitenkin, varsinkin kilpailulla alalla, kannattaa pyrkiä käyttämään avainsanoja ainakin tärkeimmissä paikoissa juuri sitä haetussa muodossa (yleensä perusmuoto).

SEO Title = Title-elementti eli sivun otsikko on hakukoneiden kannalta sivun tärkein elementti. Se kertoo sekä hakukoneille että surffailijalle, mikä tietyn sivun aihe on. Title näytetään hakutuloksen otsikkona. Titlen tulisi kuvailla ytimekkäästi kyseisen sivun aihealuetta ja houkutella klikkaamaan sivuillesi.

Meta Description = 
Sivun kuvaus. Kirjoita ytimekäs yhteenveto sivun sisällöstä. Sivun kuvaus näytetään hakutuloksessa otsikon alapuolella. Sivun kuvaus ei edistä sivujen sijoitusta hakukoneissa, vaan sen tarkoitus on kertoa houkuttelevasti minkälaista sisältöä sivulta löytyy ja näin saada kävijöitä klikkaamaan.

seo-by-yoast-hakukoneoptimointi-3

Sivun analyysi  (Page Analysis -välilehti)

Sivun analyysi kertoo tarkemmin, mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon ja mitä parannettavaa sivuilla hakukoneoptimoinnin kannalta olisi. Tässäkin kannattaa huomoida varsinkin hakusanatiheyden (keyword density) kannalta, ettei lisäosa ota huomioon sanan eri taivutusmuotoja.

Kun sivut on hakukoneoptimoitu, voit jäädä odottamaan kunnes hakukoneet käyvät sivustosi uudet tiedot läpi. Aikaa voi mennä viikosta useampaan viikkoon ennenkuin tuloksia alkaa näkymään, joten ole kärsivällinen.

Toivottavasti oppaasta oli apua ja Kotisivupalvelut toivottaa menestystä hakukoneoptimointiin!